Forumstart
www.forumkristianstad.net
Forum Kristianstad Öppet-, obundet- och oplitisktforum online för alla i Kristianstadsbyggden!
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   RegistreraRegistrera   ProfilProfil   Logga in för att se dina personliga meddelandenLogga in för att se dina personliga meddelanden   Logga inLogga in 
Alldeles för mycket "badwill" i Kristianstad

 
Skapa nytt inlägg   Svara på inlägget    Forumstart -> Visioner om Kristianstad
Visa föregående ämne :: Visa nästa ämne  
Författare Meddelande
olleJ45
Site Admin


Blev medlem: 18 Nov 2003
Inlägg: 150

InläggSkrivet: Mån Nov 24, 2003 9:12    Rubrik: Alldeles för mycket "badwill" i Kristianstad Citera

Det skall helt enkelt vara lite roligare att bo och arbeta i Kristianstads kommun.Det kan det bli, om alla försöker samverka lite mer. Saklig kritik är nyttig om man tar den till sig, vilket inte alltid är fallet. Det är alltför ofta bara "ställningskrig"

Alldeles för mycket "badwill" i Kristianstad

Tillväxtkommunalrådet Michael Anefur (kd) säger i Kristianstadsbladet (14/10): "Ett syfte är att alla 75000 invånare ska bli ambassadörer för kommunen …" Vore det då inte klokt att föra en dialog med dessa ambassadörer innan för många beslut tas i profilfrågan?
Profilprojektet har pågått cirka ett år. Det är slöseri, att inte använda denna gratisresurs bättre.
Med den svaga utveckling som Swedish Meats och Spira visat, med lagda varsel, är det ingen större tillväxt i sikte. Det är vad som också sägs av experter i livsmedelbranschen. Är det då rätt att så snävt fokusera på livsmedel?
Mat och dryck i all ära, men, ärligt talat, hur många flyttar till Kristianstad eller etablerar sin verksamhet här för att "mat och dryck" är vår profil? Ställ frågan till dig själv.
Kvalitetssäkra Kristianstads kommun med hänsyn till livsmedel genom att få kommunen ansluten till den internationellt kända organisationen Slow Food, Slow Cities (www.slowfood.com) grundad 1986 i Italien, med över 60000 medlemmar.
Det är en organisation, som pläderar för god kvalitet, när det gäller både vår föda och livskvalitet. Det hade förstärkt Kristianstads attraktionskraft. Speciellt nu när vi ska få en gastronomisk högskoleutbildning. Kristianstad kunde som Sveriges första kommun försöka bli medlem i denna aktade organisation och göra Kristianstad känd som den goda staden i Sverige.

Om alla "ambassadörer" känner delaktighet i profil- och tillväxtskapandet, är det mycket lättare att få engagemang. En öppen dialog kan föras på många sätt, inte bara i utvalda grupper.
Redovisa de olika politiska partiernas idéer. Det kan väl inte vara så att alla partier har samma visioner om hur Kristianstad skall öka tillväxten?
Redovisa alla dessa kreativa idéer. Det är kanske inte bra att bara förlita sig helt på någon konsult. På så sätt går det att få många fler engagerade.
Det hade varit intressant att se budgeten för dessa femtio miljoner kronor, som det är sagt att profilarbetet skall kosta under en tioårsperiod.
Kristianstad måste "sticka ut hakan mer och ta för sig och erbjuda det goda med Kristianstad". Detta görs inte av sig själv, utan man måste "knacka dörr" hos företag, stora som små, som kan tänkas etablera sig i Kristianstad. Det är nya arbetstillfällen som räknas, om Kristianstad skall växa. Kristianstad måste synas mer i vår omvärld.
Satsa mer på turism, som även innefattar mat och dryck, men är ett mycket bredare begrepp. Det är en mycket arbetsintensiv näring och med en stor tillväxtpotential. Ett exempel på vad turismen innebär är alla Alpbyar med stora turistströmmar, som annars hade varit ödebygder.
Vi har också unik natur med vår allemansrätt, som kan utvecklas ännu mer i turisthänseende. Se bara på den befolkningskoncentration som finns i vår närhet i bältet Warszawa–Berlin–Hamburg–Köpenhamn. Det är dessutom bara några timmars resväg från Kristianstad. Fånga även upp fler svenska turister. Ararangera en turistmässa med fokus på turism. Bjud in alla researrangörer i Sverige och norra Europa, som kan tänkas sälja turism med mål i denna del av Skåne. Det är en kostnad, som kan betala sig många gånger om genom fler besök i vår bygd.

Högskolan kunde också satsa på utbildning, som har anknytning till turism. Det passar även ihop med gastronomiska utbildningen.
Bjud in till en "reklamtävling" med bygdens etablerade marknadsförare med målet att lyfta Kristianstads kommun. Dessa skulle på tävlingsbasis kunna ägna sig åt att marknadsföra Kristianstad. Med målet att skapa en stark tillväxt och nya etableringar av företag.
En årlig återkommande tävling med samma inriktning för att få alla kommuninvånarna engagerade, med priser som attraherar.
Minst två kommunfullmäktige möten per år där alla 71 ledamöterna kunde delge sina visioner hur Kristianstads tillväxt skall öka. En aktiv församling gagnar Kristianstad. Det är ju genom tillväxt, som sedan beslut kan tagas vad gäller vår välfärd och omsorg. Med andra ord är dessa frågor gällande Kristianstads tillväxt mycket viktiga.
En after work-träff en gång i månaden, där alla är välkomna som är intresserade av Kristianstads utveckling och tillväxt. Detta bör attrahera många, om det görs på ett helhjärtat sätt.
Inbjud Gnosjö som vår vänkommun. Detta skulle kunna tillföra mycket till den gamla förvaltningsstaden Kristianstad.
Radio Kristianstad kan sända program med lyssnardeltagande om hur denna del av Skåne kan utvecklas.

Fråga de som kan tänkas etablera sina företag eller att bosätta sig här, vad som tycks om att Kristianstad har Skånes näst högsta kommunalskatt? Om detta har någon betydelse för etablering här eller inte? Sänkt kommunalskatt behöver inte automatiskt innebära minskade skatteintäkter för kommunen.
Tillväxtkommunalrådet Anefur skriver i Kristianstadsbladet (23/10) att det är "plakatpolitik" att tala om sänkt kommunalskatt. Jag tror inte att de som avstår sina pengar tackar nej till att få lite mer kvar i börsen. Ställ gärna frågan till dem som avstår dessa pengar.
Är Kristianstads kommun kostnadseffektiv? Är organisationen optimal jämförbart med andra kommuner eller finns det mer att effektivisera? När gjordes en opartisk utredning om detta?
Inom parantes kan nämnas att vid sista kommunfullmäktigemötet presenterads en lista med över 90 stycken obehandlade motioner, som daterades ända tillbaks till 1995. Listan hade ungefär samma längd för ett år sedan. Att behandla motioner i detta tempo är ingen överdrivet rask behandlingstid med upp till åtta hela års beredning för vissa motioner! Effektivitet är också en profil som låter tala om sig.

Det har varit alldeles för mycket "badwill" i Kristianstad. Det skall helt enkelt vara lite mer roligt att bo och arbeta i Kristianstads kommun. Det kan det bli, om alla försöker samverka lite mer. Det är nyttigt med saklig kritik för ett engagemang, om man tar den till sig, vilket inte alltid är fallet. Det är alltför ofta bara "ställningskrig" istället för att se kritiken som en resurs.
Delge mer av visioner och idéer om Kristianstads utveckling, då har vi kommit en bit på väg. Det förekommer alldeles för lite av detta i den offentliga dialogen.
Delar av denna artikel sändes till kommunens diskussionsforum på Kristianstads hemsida (14/10), men har fortfarande inte lagts in på forumet.
Hur kan man då tro att någon skall bli entusiastisk, om inte ens inläggen tas med i dialogen?
Jag är stolt och älskar mitt Kristianstad och bygden här omkring. Jag har därför helt på eget initiativ satt upp ett forum på Internet kallat, Forum Kristianstad (www.forumkristianstad.net), där tanken är att alla positiva idéer och visioner, som kan föra Kristianstadsbygden framåt på ett helt obundet och opolitiskt sätt kan ventileras.
Till överst på sidan
Visa användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa tidigare inlägg:   
Skapa nytt inlägg   Svara på inlägget    Forumstart -> Visioner om Kristianstad Alla tider är GMT + 1 timme (svensk tid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet
L10 Web Stats Reporter 3.15