Forumstart
www.forumkristianstad.net
Forum Kristianstad Öppet-, obundet- och oplitisktforum online för alla i Kristianstadsbyggden!
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   RegistreraRegistrera   ProfilProfil   Logga in för att se dina personliga meddelandenLogga in för att se dina personliga meddelanden   Logga inLogga in 
Smrådsyttrande090421resecentum m.m..doc

 
Skapa nytt inlägg   Svara på inlägget    Forumstart -> Kristianstadslänken och dialogen m. kommuninvånarna???
Visa föregående ämne :: Visa nästa ämne  
Författare Meddelande
olleJ45
Site Admin


Blev medlem: 18 Nov 2003
Inlägg: 150

InläggSkrivet: Sön Feb 27, 2011 13:35    Rubrik: Smrådsyttrande090421resecentum m.m..doc Citera

Kristianstads Kommun
Stadsbyggnadskontoret
291 80 Kristianstad
sbk@kristianstad.se

Angående Kristianstad 5: 59 och Kvarnen 5 m fl. (Nytt resecentrum mm)

Enligt min/vår uppfattning är det bra med ett nytt resecentrum. Tyvärr ser vi/jag inte någon övergripande plan för den nordvästra delen av centrum, vilket intimt hänger ihop med detta område som nämns i samrådsärendet, vilket enligt min/vår uppfattning måste tillföras för att kunna planera helheten av den nordvästra delen av Kristianstads centrum.

Vi/jag anser därför måste samrådet kopplas ihop med en total översyn av planeringen av Kristianstads nordvästra del av centrum. Jag/vi väljer därför att tillföra Rådhuskvarteret och området däromkring som Stora Torg med tidigare underlag från tidigare utlysta arkitekttävlings underlag tillförs detta samråd, som hänger och hör ihop med ”Nya Resecentrum”. Likaså anser jag/vi hela bangårdsområdet fram till ”Viadukten” skall tillfogas detta samråd.

Det är synnerligen viktigt om inte staden skall kantra åt öster nu med anläggandet av Ö. Centrum

Helheten i vår stad är mycket viktig, det går inte att bara titta på den ena lilla delen efter den andra.

Vår stad med dess stadsplan är unik och när järnvägen tillfogades denna 1600-talsskapelse gjordes det på ett föredömligt sätt. Den finns centralt utan att dominera centrum. Exemplariskt!
Stationen med sitt läge mitt för kyrkan är en direkt ingång till stadens centrum. Stationsbyggnaden i sig har ju många kvalitéer och jag tror att det skulle vara ett stort misstag ur kulturhistoriskt perspektiv att flytta stationen norrut! En stationsbyggnad utan avsett innehåll är deprimerande.
Om vi/jag inte har fel för mig/oss finns det ett antal betydligt större orter runt om i världen som har denna typ av säckstation. Det fungerar med säckstation i t.ex. München, Bologna, Düsseldorf, Londons stationer, Paris stationer med flera städer, så borde det fungera i Kristianstad i synnerhet, när stationen är K-märkt och den avsedda funktionen är just järnvägstrafik. Vi/jag anser det mycket viktigt att passagerarna kommer så långt in i centrum som möjligt just för ett levande centrum som vi alla vill ha och inte minst den för den centrala handeln, som skapar många arbetstillfällen?

Dessutom är idag alla regiontåg körbara både fram och bak.

Med ovanstående text som stöd anser vi/jag, att det är mycket vikigt, att stationen inte skall flytta ut från centrum, vilket vi/jag vet det finns företrädare som är för.

En eventuell förbindelse västerut från centrum i detta område för ett tillgängligare centrum bör tillfogas samrådet.

I detta sammanhang måste hels Rådhuskvarteret framtida användning och planering vägas in, som också kräver tillgänglighet och P-platser förslagsvis i området som just är på samråd.

I detta sammanhang bör även nämnas , att vi/jag motsätter oss/mig eventuella planer på en rivning av Rådhuskvarteret, som skall återställas till lägenheter just med hänsyn till ett levande centrum. Man bör betänka att rivningen i sig kostar pengar.
Rådhuskvarteret är ett bland de vackraste kvarteren i Kristianstad, men tyvärr inte idag p.g.a. av vanskötsel, så priset kanske p.g.a. detta blir så lågt som en krona för att kunna få ekonomi i detta återställande. Tyvärr kan detta bli kostsamt för kommuninvånarna, men kultur får också kosta. Hur hade Kristianstad sett ut om andra fastighetsägare i centrum hade förvaltat sina fastigheter på detta vis?

Vi får inte göra om misstaget igen från 60-talet att kontorisera innerstan, när vi samtidigt talar om fler lägenheter och ett levande centrum, som nu ges en chans i just Rådhuskvarteret.
Ett stort gemensamt förvaltningshus, vilket även är positivt för centrum finns det gott om plats för norrut på stations- och banområdet.

Det talas om en utökad parkeringsyta i Tivoliparken, vilket borde vara skyddat som en kulturell plats och som stadens ”lunga”. Tivoliparken, som naturligtvis inte får tas i anspråk i ännu större grad för att lösa problemen med borttagandet av P-platserna på V. Boulevarden för Kristianstadlänken, som har behandlats i separat samrådärende.

Det talas om 200 parkeringsplatser norr om stationen, vilket måste vara mycket för litet antal i den totala översynen för tillgängligheten till Kristianstads nordvästra del med hänsyn till
• Ett återställande Rådhuskvarterets lägenheter och med verksamheter i bottenplan och därmed behov boendeparkeringar och parkeringar för dessa verksamheter.
• Ett bilfritt Stora Torg, som även arkitektävligarna förordade redan för åtskilliga år sedan, och som skulle stärka centrum och kulturen runt Stora Torg och som följd av detta även skapar ett behov av nya parkeringar som ersättningar för det bilfria torget.
• Parkeringar för en ny kommunförvaltning och numera kanske även Region Skånes förvaltning, som jag antar, att även stadens bevarandeföreningar på det skarpaste motsätta sig, att dessa förvaltningar blir i Rådhuskvarteret, vilket skulle kunna liknas vid ett kulturmord med ett nybyggt förvaltningshus i detta kvarter och synnerhet, när vi vill ha ett levande centrum även efter kl. 18.
• Det måste också kalkyleras med ett ökat parkerings behov vid järnvägsstationen för de, som kommer att fortsätta med pendeltåg till sin arbetsplats t.ex. i västra Skåne och som inte bor vid en regionbusslinje. Vi/Jag tror, att kommer kommunikationerna att utvecklas och planeras positivt kommer vi att få många "nya" kommuninvånare i vår kommun med vår fina livskvalité och med ett lägre kostnadsläge än i SV Skåne.
• Plus ett parkeringsbehov i denna del av centrum för alla besökare i centrum, just så att inte centrum skall kantrar österut.
• Ersättningsparkeringar för de parkeringar, som försvinner med etableringen av Kristianstadslänken genom V. Boulevarden och med den tyvärr all busstrafik där med en försämrad miljö som följd.
• Det finns dessutom en stor brist av centrala månadsparkeringar boende och verksamheter i centrala Kristianstad.
• Ett ”levande” norr ställer också karv på tillgänglighet och parkeringsplatser i området för samrådet.Olle Johansson Kristianstad 090421

Ö. Vallgatan 14
21931 Kristianstad

Olle Johansson Eva Svensson Marie Schönhult
Styrelseledamot G.Ch. Styrelseledamot G.Ch. Styrelseledamot G.Ch.

Ö. Vallgatan 14 Nytebodavägen Ekestadsvägen
21931 Kristianstad Nytteboda Ekestad
Till överst på sidan
Visa användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa tidigare inlägg:   
Skapa nytt inlägg   Svara på inlägget    Forumstart -> Kristianstadslänken och dialogen m. kommuninvånarna??? Alla tider är GMT + 1 timme (svensk tid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet
L10 Web Stats Reporter 3.15