Forumstart
www.forumkristianstad.net
Forum Kristianstad Öppet-, obundet- och oplitisktforum online för alla i Kristianstadsbyggden!
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   RegistreraRegistrera   ProfilProfil   Logga in för att se dina personliga meddelandenLogga in för att se dina personliga meddelanden   Logga inLogga in 
Kristianstad lev väl, låt människor mötas i harmoni

 
Skapa nytt inlägg   Svara på inlägget    Forumstart -> Hur Vi räddar, stärker och utvecklar centrum i Kristianstad.
Visa föregående ämne :: Visa nästa ämne  
Författare Meddelande
olleJ45
Site Admin


Blev medlem: 18 Nov 2003
Inlägg: 150

InläggSkrivet: Tor Jun 22, 2006 8:08    Rubrik: Kristianstad lev väl, låt människor mötas i harmoni Citera

Angående extern detaljhandelsetablering typ ”Shopping” i Kristianstad.

Etableringar av nya gigantiska shopping köpcentra utanför stadskärnorna poppar upp överallt i Sverige likt svampar framåt höstkanten. För butiksägare i stadskärnorna är detta ett allvarligt hot. Jag är kritisk mot denna utveckling, som jag nedan skall utveckla och jag har inget emot nyetableringar och konkurrens av andra företag, men den bör ske så långt som möjligt i centrum. I en stad skall handel växa från navet -centrum- om möjligheter finns
och så är fallet just med Kristianstad, Givetvis skall detta göras med förbättrad infrastruktur, som denna utvidgning av centrumhandeln kommer att kräva.

Detta säger också Kristianstads kommuns väl etablerade konsult Nordplan i sin handelsutredning, att turordningen är synnerligen viktig vid utvidgning av handelsytorna för den etablerade centrumhandeln i annat fall kan stadskärnans handel bli lidande i 15-20 års tid.
Det är inte handeln som föder handeln utan det är konsumenterna och kunderna som besöker Kristianstad, som skapar handeln och ett levande centrum.
Kristianstads centrum ska sprudla av liv och rörelse och att kunderna ska finna service, upplevelser och mångfald. Handeln ska bedrivas där människor bor och vistas.

Behovet av använda bil för att nå tillträde till de externa shoppingköpcentrumen ligger inte i linje med de internationella miljöavtal som Sverige undertecknat. Sverige har förbundit sig till att utsläppen av koldioxid och andra klimatgaser de närmaste 50 åren ska minskas med 50 procent och biltrafiken är en av de stora bovarna för att nå det målet.
Det är en viktig poäng med att man tänker först och bygger sen. För vad händer om fem-tio år om bensinen kostar 25-30 kronor/litern? Alla människor skaffar inte bil och det är ofta de små korta körningarna som är mest miljöovänliga.

Men man brukar säga att det går cirka tre butiksanställda i centrum på en anställd i de stora köpcentrumen.
Inte minst måste också en kommun ta ansvar för alla dessa anställningar i centrum så att inte dessa slås ut, som skett på många ställen i Sveriges centrumhandeln pga. av överetableringar av externa köpcentra.
Utvecklingen av handelsstaden i centrum skall givetvis ske i symbios med sällanköpshandeln på Härlöv, som naturligtvis också skall utvecklas och växa.

Enligt mitt sätt att se måste man givetvis ha visioner, men en viktig faktor är också, att inte blunda för vad som skett i åtskilliga stadskärnor i form av utslagning av affärer och arbetsplatser pga. för stora externa shoppingcenter.

Detta hissade också Fredrik Bergström Handelns Utrednings Institut en varningsflagg för här på ett besök i Kristianstad, att denna utveckling inte kan fortgå i all framtid. Bergström nämnde, att det finns en hotbild med alla dess externa etableringar, och att det säkert kommer att bli en omprövning vid en eventuell extern shoppingetablering i Kristianstad.


Nordplans utredare påpekar många gånger, att det är mycket viktigt att centrum behandlades på rätt sätt, om inte centrumhandeln skulle bli lidande av externa shoppingcentra, vilket Boverket med flera organisationer också säger. Jag har många exempel på denna tillbakagång för centrumhandeln inte minst från Lund, Jönköping, Borlänge, Trollhättan, Uddevalla m.fl. orter runtom i Sverige.

Centrumhandelns utveckling försvåras, om vi tror att den sjunkande handeln skall återtagas genom en massa kvadratmeter handelsytor utanför centrum. Det är bättre att fokusera på de kärnområden med shoppinghandel i centrum och sällanköpshandel och storhandel på Härlöv, som fram tills nu gällt istället för utspädd handel på olika köpcentra.

Visst skall marknadskrafterna råda men kommunledningen har också ett mycket stort ansvar gentemot sina kommuninvånare med eventuella externa shoppinghandelsetableringar också med hänsyn till tillgängligheten FÖR ALLA och miljöaspekterna inte att förglömma i en kommun med miljöansvar. Ett mellankommunaltsamband är också viktigt att beakta för en hel regions positiva utveckling vid externhandelsetableringar.

Kristianstads kommun, som en ansvarsfull kommun, har Plan och Bygglagen som instrument till att tillvara på helheten för ansvarsfullt samhällsbygge. Denna typ av instrument används på ett helt annat sätt i våra grannländer och många andra länder i Europa, så borde även Kristianstad kommun handla, om man vill fortsätta att vara en unik handelsstad.


Utvecklingen av Kristianstads stadskärna är av stor vikt för att bibehålla och utöka attraktiviteten och den befintliga handeln i vår handelsstad. Handelsutvecklingen skall först starta i centrum och att detta arbete måste påbörjas omgående och genomföras. Detta innan någon eventuell extern shoppingetablering i Kristianstad kan planeras, vilket också är Nordplans absoluta övertygelse, om inte handeln i Kristianstads centrum skall skadas.

Fortsätt att fokusera på vad som upplevs som bra. Detta kan göras genom att fortsätta utveckla centrum genom att finna nya handelsytor, vilket finns enligt handelsutredningen.

Utveckla vår unika handelsstad Kristianstad till något som man fortfarande gärna återvänder till och talar om i vår omvärld och inte till en stad med en massa opersonliga och oestetiska ”handelslådor” med en massa externhandel, vilket på inget vis skulle gynna Kristianstad, som en unik handelsstad.

Kristianstad lev väl, låt människor mötas i harmoni på naturliga platser!

Olle Johansson
Till överst på sidan
Visa användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa tidigare inlägg:   
Skapa nytt inlägg   Svara på inlägget    Forumstart -> Hur Vi räddar, stärker och utvecklar centrum i Kristianstad. Alla tider är GMT + 1 timme (svensk tid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet
L10 Web Stats Reporter 3.15