Forumstart
www.forumkristianstad.net
Forum Kristianstad Öppet-, obundet- och oplitisktforum online för alla i Kristianstadsbyggden!
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   RegistreraRegistrera   ProfilProfil   Logga in för att se dina personliga meddelandenLogga in för att se dina personliga meddelanden   Logga inLogga in 
Dagens Industri skrev 020817:"För högt pris för exten..

 
Skapa nytt inlägg   Svara på inlägget    Forumstart -> Hur Vi räddar, stärker och utvecklar centrum i Kristianstad.
Visa föregående ämne :: Visa nästa ämne  
Författare Meddelande
olleJ45
Site Admin


Blev medlem: 18 Nov 2003
Inlägg: 150

InläggSkrivet: Sön Mar 26, 2006 23:37    Rubrik: Dagens Industri skrev 020817:"För högt pris för exten.. Citera

Dagens Industri skrev 020817:"

För högt pris för externa köpcentrum
[DATE][AUTHOR] Det hävdas att kommunerna borde tillåta fler externa köpcentrum för att pressa matpriserna. Priserna är inte sällan lägre i externhandeln, men debatten är alltför förenklad.


Forskning visar att nya externa köpcentrum leder till ökad trafik och onödiga miljökostnader. Priset styrs vidare av fler faktorer än lokalisering, exempelvis löneläge och skattesystem. God konkurrens kan skapas även om ny handel lokaliseras till centrum av tätorter och bostadsområden. Nu inleds arbetet med en översyn av plan- och bygg- lagen (PBL). Regering och riksdag har vid flera tillfällen uttryckt att PBL måste främja en hållbar utveckling bättre.

Propositionen "Svensk klimatstrategi" slår fast att hållbar utveckling kräver en planering där "människor skall ha tillgång till bostäder, arbetsplatser, service och kultur i sin närhet för att på så sätt minska behovet av dagliga transporter". I dag går utvecklingen i motsatt riktning.

En fungerande närservice är en del av det sociala kitt som håller ihop samhället. För äldre människor kan den lokala livsmedelsbutiken fylla en viktig social funktion. På landsorten kan tillgången till en butik avgöra bygdens överlevnad.

Då närhandel slås ut av externa köpcentrum diskrimineras de som saknar bil. Särskilt drabbas människor med nedsatt rörlighet, som synskadade och pensionärer, särskilt som kommunerna i dag ofta skär ned på färdtjänst och liknande service.

Transporterna är ett av våra största miljöproblem. Forskning visar på ett kraftigt ökat konsumtionsresande i kommuner där externa köpcentrum anläggs, med krav på nya och dyra motorvägar och förbifarter.

I Nordamerika finns avskräckande exempel.

I exempelvis Danmark, Norge och Holland har däremot utbyggnaden av externetableringar i hög grad stoppats, till förmån för mångfald och beaktande av sociala och miljömässiga aspekter.

Översynen av PBL måste ta sikte på att handelslokaliseringar ska ske med miljömässig och social hänsyn. Utbyggnaden av handel måste samordnas på nationell och regional nivå.

Med tydliga krav och kreativ planering kan konkurrens och låga matpriser förenas med hänsyn till miljön och alla människors rätt att kunna ta sig till affären.


--------------------------------------------------------------------------------

Författare:

Lage Andréasson, Ordförande Pensionärernas Riksorganisation

Mikael Karlsson, Ordförande Svenska Naturskyddsföreningen

Linnea Falk, Ordförande Fältbiologerna

Björn Forsberg och Jens Forsmark, Nätverket Mot Externa Köpcentrum

Lennart Nolte, Ordförande Synskadades Riksförbund
Till överst på sidan
Visa användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa tidigare inlägg:   
Skapa nytt inlägg   Svara på inlägget    Forumstart -> Hur Vi räddar, stärker och utvecklar centrum i Kristianstad. Alla tider är GMT + 1 timme (svensk tid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet
L10 Web Stats Reporter 3.15