Forumstart
www.forumkristianstad.net
Forum Kristianstad Öppet-, obundet- och oplitisktforum online för alla i Kristianstadsbyggden!
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   RegistreraRegistrera   ProfilProfil   Logga in för att se dina personliga meddelandenLogga in för att se dina personliga meddelanden   Logga inLogga in 
Lös parkeringarna för framtiden i Kristianstads centrum.

 
Skapa nytt inlägg   Svara på inlägget    Forumstart -> Kommunala Kristianstadsfrågor
Visa föregående ämne :: Visa nästa ämne  
Författare Meddelande
olleJ45
Site Admin


Blev medlem: 18 Nov 2003
Inlägg: 150

InläggSkrivet: Mån Nov 28, 2005 18:35    Rubrik: Lös parkeringarna för framtiden i Kristianstads centrum. Citera

Inlämnat som medbogarförlag till Kristianstads Kommun 051128:Gratis parkering första lördagen i månaden i Kristianstads centrum, för minska "trycket" på "långlördagarna" på befintliga parkeringsplatser, vilket ger en mer jämn fördelning av handeln i månaden på övriga lördagar i månaden och därigenom ökar tillgängligheten i Kristianstads centrum samt att det ökar Kristianstads attraktionskraft.
Det kan göras omgående och utan några investeringar. Utförs genom en enkel klisterdekal på berörda parkerings automater.


Vidare motivering och utveckling av ovannämnda förslag:

Hur löses parkeringarna för framtiden i Kristianstads centrum?

Nu talas det återigen om höjda parkeringsavgifter i centrala Kristianstad. Höjningen som föreslås är två kronor i timmen. Det är en betydande höjning på hela 33 %.

Behovet är tydligt, påpekar tekniska utskottet som visar, att de inte klarar sin budget med gällande parkeringstaxa. Sådana höjningar kan kallas för en dold kommunalskatt, som vi redan har bland den högsta i Skåne. Hur kan man tro att vi skall attrahera folk till Kristianstad med detta?

Skräm inte iväg besökarna med höjning av p-avgifterna. Cirkulationen skall öka på parkeringarna sägs det. M.a.o. skall besökarna skrämmas iväg eller skyndsamt lämna staden eftersom att p-avgiften höjts.

Försök istället att se det som om våra besökare stannar någon timme extra så hinner de uppleva mer positivt av Kristianstad. Vi skulle kunna vara unika att erbjuda gratisparkering i centrum, som på en stormarknad, då skulle ännu fler besökare lockas till Kristianstad med det ökade arbetstillfällen, som genererar kommunalskatt. Vem tror att den externa handeln hade etablerat sig, om de hade blivit hänvisade parkeringar 500 meter bort från sin dörr och dessutom ej gratis?

Det är tråkigt att den dialog och de inlägg som fastighetsägarna och stadens handelsförening försökte få igång inte givet någon respons. Det är dessa intresseorganisationer, som värnar och bör veta vad som vore bra, och som den styrande majoriteten borde lyssna på.

Det konstateras ofta att samverkan är ett honnörsord och att en samverkan mellan kommun, fastighetsägare och handelsförening också skulle kunna vidareutvecklas. Tyvärr har tydligen ordet samverkan inte någon betydelse, när konkreta förslag kommer på agendan.

Om vi vill att Kristianstads centrum även framöver skall vara handelsstaden nummer ett i Skåne och Blekinge måste vi vara observanta på vår omvärld och alla externa köpcentra runt omkring och inte minst i vår egen stad med gratisparkeringar. Ett ännu mer attraktivt, tillgängligt och levande centrum i Kristianstad måste därför underlättas.

Ett ökat behov av parkeringar, som måste förberedas redan nu är bl.a. med anledning av ett ökat boende i centrum t.ex. i Rådhuskvarteret, planerade utökade handelsytor och när alla tomma kontorsytor i centrum uthyrs. Det är redan idag mycket svårt att hyra ut centrala lägenheter och kontor p.g.a. det finns mycket få parkeringsplatser som kan hyras månadsvis.

Vi i Kristianstad måste göra något nytt, att alltid ha gratisparkeringar fredagar och lördagar i centrum, då kan vi attrahera ännu fler, men då måste fler centrala p-platser skapas. Utöka också gratisparkeringar i närheten av centrum för alla som har sin arbetsplats där, typ Rådhuskvarterets gård. Får Kristianstad in i 11-14 miljoner kronor om året i parkeringsavgifter, så går det att finansiera gratisparkeringar.

Några förslag till bättre parkeringsmöjligheter: En gångbro vid badhuset och anlägg en stor gratisparkering för besökare och för dem som arbetar i centrum. Vi får dessutom ett miljövänligare centrum.

Ett nytt parkeringsdäck på Ö. Salutorget. Bilda ett samägt parkeringsbolag av intressenterna, så skulle det inte belasta den kommunala budgeten, så har gjorts på flera platser.

Ett parkeringshus påbyggbart efter behov på tomten vid Vattentornet med parkeringar och vi får på det viset också ett "levande" norr.

Utöka och gör åter gratisparkeringen vid järnvägsbron på Långebrosidan.

Öka cirkulationen på parkeringarna genom att gratisparkeringar med P-skiva och olika maxtid eller som i Mölndal, där Du får en gratis biljett för de två första timmarna t.ex. fredag eftermiddag och lördagar. I Karlskrona är det gratis parkering alla lördagar.

Börja med gratis parkering första lördagen i månaden. Det kan göras omgående och utan några investeringar plus att vi kanske får ett mindre tryck på parkeringarna på "långlördagarna" och en mer jämn fördelning av handeln i månaden. Utförs genom en enkel klisterdekal på berörda parkerings automater.

Eftersom det snart är valår skulle det vara synnerligen intressant, att här i Kristianstadsbladet få de olika politiska partiernas syn på ovanstående och partiernas visioner och konkreta förslag på hur Kristianstads centrum skall utvecklas.

Sådana frågor har jag ställt förr, men tills nu aldrig besvarats. Tråkigt när det samtidigt pratas om den öppna dialogen!

Med anledning av att jag hade en insändare i Kristianstadsbladet i detta ämne 021214 hade det varit trevligt att inte behöva komma tillbaks med samma frågeställning igen om tre år.

Jag avslutar min insändare med citat av de mycket kloka orden av tidigare stadskulturchefen och tidigare stadsarkitekten Sune Fristöm (K.B. 051118), som tål att upprepas många gånger tills de ger gehör:
”Det är dags att kalla samman folk, som är beredda dra sitt strå till stacken. Låt dem kläcka framtidsvisioner som beslutande kan välja bland, visa lyhördhet för kreativa idéer, diskutera och låt besluten grundas på sunt förnuft.
Men undvik det politiska käbblet.
Ta fram olika variationer på framtida scenarier, försök besluta om mål och ansvarsgränser. Vi behöver en framtida positiv upplevelsestad, Kristianstad.”

Olle Johansson
Kristianstad

P.S. Gör Du också ett inlägg hur vi tillsammans kan utveckla Kristianstad på bästa sätt.


Senast ändrad av olleJ45, Ons Jan 25, 2006 12:27, ändrad totalt 2 gånger
Till överst på sidan
Visa användarens profil Skicka personligt meddelande
olleJ45
Site Admin


Blev medlem: 18 Nov 2003
Inlägg: 150

InläggSkrivet: Ons Jan 25, 2006 12:16    Rubrik: Lösning på GRATIS parkering. Citera
Detta är bild hur man kunde prova GRATIS PARKERING, även inlämnat som medborgarförslag av mej. Mitt förslag är gratis parkering 1:a lör. i mån., som vi pratade om. Det skulle inte kosta många kronor och prova och vi i handeln skulle kunna marknadsföra Kristianstad på ett nytt sätt.

Det med gratis parkering 1:a lör. skulle också vara bra att få en större spridning på handeln i månaden och vi skulle kunna locka hit nya gäster. Vi i Kristianstad skulle vara unika i Skåne.

Detta förslag till tillfällig P-skiva skulle bidraga till minskat "tryck" på P-platserna på Långlördagarna med ökad tillgänglighet med bibehållen cirkulation(med 3 tim. max P-tid), som det ofta paratas om.

Talet om cirkulation är mer ett sätt att inte erkänna ett ökat behov av p-platser och inte inse att det behövs en framtida lösning med ökad tillgänglighet, som en förtätad stad kommer att behöva.

Öronmärk istället P-avgifterna 10-14 miljoner kronor, som tas in som p-avgifter till marknadsföring av Handelsstaden Kristianstad, eftersom det är pengar som handeln inderekt genererar. Det är handeln, som "drar" hit besökarna, så p-avgifterna borde inte vara en allmän inkomstförstärkning av kommunkassan i synnerhet, när vi i Kristianstad har en av de högsta kommunalskatten i Skåne.

Vi i Kristianstad borde väl vara glada att så många gäster kommer som möjligt och att de stannar så länge som möjligt. Enl. mitt förmenande finns en stor risk med öka aktivitet i centrum av Kristianstad centrum och därmed fler arbetstillfällen som följd.
Denna förbättring av parkeringen i Kristianstads centrum och som skulle kunna göras på prov till en mycket ringa kostnad och finnas tillgänglig dessa lördagar i Handelföreningens medlemsbutiker och vid aktuella parkerings automater, om viljan finns.
Till överst på sidan
Visa användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa tidigare inlägg:   
Skapa nytt inlägg   Svara på inlägget    Forumstart -> Kommunala Kristianstadsfrågor Alla tider är GMT + 1 timme (svensk tid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet
L10 Web Stats Reporter 3.15