Forumstart
www.forumkristianstad.net
Forum Kristianstad Öppet-, obundet- och oplitisktforum online för alla i Kristianstadsbyggden!
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   RegistreraRegistrera   ProfilProfil   Logga in för att se dina personliga meddelandenLogga in för att se dina personliga meddelanden   Logga inLogga in 
Kristianstad: Rådhuskvarteret ?? Profilarbetet??

 
Skapa nytt inlägg   Svara på inlägget    Forumstart -> Kommunala Kristianstadsfrågor
Visa föregående ämne :: Visa nästa ämne  
Författare Meddelande
olleJ45
Site Admin


Blev medlem: 18 Nov 2003
Inlägg: 150

InläggSkrivet: Ons Jun 02, 2004 22:25    Rubrik: Kristianstad: Rådhuskvarteret ?? Profilarbetet?? Citera

Kristianstad: Rådhuskvarteret ?? Profilarbetet??

Vad händer med Rådhuskvarteret? Utredningen om en eventuell flytt av kommunens förvaltning till f.d. ”skattehuset” på Södra Kasern lär vara på väg. Det sades den skulle vara färdig vid jultid! Tid är pengar med varje fördröjning av ett beslut.

Görs denna utredning också av någon utomstående opartisk ekonom? Annars kan det lätt misstänkas att svaret blir, som de berörda vill. Vad säger en erfaren bankman eller fastighetsekonom? Jag vet, att det finns de med insikt i fastighetsvärdering, som är mycket negativa till den interna utredningen.

Hur stora ytor finns i rådhuskvarteret? Vilken internhyra på kvadratmeter används i internkalkylen i rådhuskvarteret? Vad säger normen hur många kvadratmeter, som är standard för en kontorsarbetsplats? Hur många arbetsstillfällen finns idag i detta kvarter? Vad kostar en eventuell ombyggnad av rådhuskvarteret med dess otidsenliga lokaler? Underhållet är väl inte det allra bästa, som det är just nu? Hur blir det i en framtida svag ekonomi? Vad är priset på kvadratmeter vid hyra respektive köp i f.d. skattehuset? Vad gäller tillgänglighet är den bättre i f.d. skattehuset.

Dessa hus är byggda som förvaltningshus från början och behöver således ingen omfattande ombyggnad för att öka tillgängligheten. Även om det har talats om behov av stora ombyggnader. Har huset fungerat väl till skattemyndigheten i åtskilliga år, så borde det också kunna göra så även i fortsättningen speciellt i spartider. Behov av ombyggnad var inte anledningen till skattemyndighetens flyttning.

Är det ett sätt att få kalkylen att peka i rätt riktning? Det lär ha gjorts en utredning av Norrporten om Rådhuskvarteret? Redovisa kommunens internutredning och Norrportens utredning av Rådhuskvarteret i Kristianstadsbladet innan beslut tages. Förhandlingsläget för ett bra hyres- köpekontrakt kan väl knappast vara bättre, eftersom skattehuset stått oanvänt i många år?

Denna flytt kunde vara ett stort tillskott i utvecklingen av Kristianstad genom att sälja dessa f.d. bostadsfastigheter och återställa dessa till bostäder samt en renovering av dessa fastigheters vackra fasader, som idag inte kan sägas vara i bästa skick. Beaktas i den kommunala utredning en möjlig breddad skattebas genom att attrahera nya kommuninvånare till detta attraktiva bostadsläge i Rådhuskvarteret? På detta sätt blir det också ett mer levande centrum, som Kristianstad såväl behöver. Dessa nya Kristianstadsbor, som söker ett boende av hög kvalité, går säkert att finna genom annonsering i rikspressen, så resonerar man i Landskrona, som är på väg att skapa ett attraktivt boende vid hamnen.

Tages det hänsyn i kalkylen vad en ombyggnad till bostäder av Rådhuskvarteret skulle medföra med ökad sysselsättning i byggsektorn? Detta om något kunde stärka profilen av Kristianstad med denna renovering och ombyggnad av rådhuskvarteret.

En försäljning av dessa fastigheter skulle naturligtvis också stärka den dåliga kommunala ekonomin. Det kan inte vara något självändamål för kommunen att äga fastigheter? Det kanske finns fler fastigheter, som inte bör vara i kommunens ägo? Det är inte ovanligt med väl fungerande verksamheter i hyrda lokaler.

Varför detta hemlighetsmakeri och utdragna process vad gäller utredningen innan beslut tages angående flytt av kommunförvaltningen till ett fullt färdigt kontorshus?
En ekonomisk kalkyl kan redovisas på många sätt beroende på vilken infallsvinkel, som ligger till grund. Rådhuset med sessionssal och kansli skall givetvis behållas i nuvarande lokaler.

Vad händer med den nya Kristianstadsprofilen det har snart gått 2 år. Det som har märkts tills nu är ett soppkök på Stora Torg, vilket kanske var nog så trevligt, men på vilket sätt skapar det någon tillväxt för Kristianstad? Återigen tid är pengar.

Det pratas också mycket om ett tilltänkt logistikcenter från kommunens sida ihop med denna så kallade ”Mat profilen”. På ett möte, där detta presenterades av kommunens näringslivskontor, ställde jag en fråga hur många arbetstillfällen detta kommer att skapa i framtiden. Jag blev mycket förvånad då svaret var ”Jag hoppas inga” sade föredragshållaren.

Är det så stor inneboende kraft som det ofta sägs i den så kallade matprofilen, så borde den väl kunna skapa en egen stor dragkraft till Kristianstad! Vilken annan näringsgren får denna dragkraft av kommunen?

Redovisa vad profileringen kostat hittills och vad som den ytterliggare planeras kosta o. hur många arbetstillfällen och tillväxt som den hittills eller kan tänkas generera. Redovisa också tidsplanen för denna profilering.

Är det något av de stora livsmedelsföretagen i kommunen, som har sitt säte i Kristianstad och skattar fram sin vinst här i vår kommun? Det genereras visserligen kommunalskatt från denna sektor, men allas kommunalskatt är väl lika mycket värd oavsett från vilken sektor den skapas? En annan intressant fråga är hur mycket bidrager dessa stora företag ekonomiskt med i profilarbetet?

Tänk om i profilarbetet medan tid finns! Ett förslag skulle vara att bredda profilen o ägna den åt turism istället, som också innefattar mat och dryck som bekant och vårt välkända vattenrike. Turism är en sektor i samhället, som är en sysselsättnings intensiv näring och med mycket tillväxt i.

Vi kan också på detta sätt få ännu mer levande landsbygd, som annars kan dö ut med en krympande jordbruksnäring med mindre bidrag från det utvidgade EU. Se till att bli bland de bästa i Sverige vad allt som gäller turism givetvis ihop med denna näring. Skapa en högskola som är bäst i Sverige på allt vad som hör till utbildning i turism som för övrigt skulle passa väl ihop med den tilltänkta Gastronomi utbildningen. Det skulle också attrahera många ungdomar till vår högskola, som ibland har svårigheter att fylla sina kurser

Givetvis är hela den tillverkande sektorn i kommunen mycket viktig. Ett ännu bättre näringslivsklimat och en kommunalskatt i rätt nivå i förhållande till övriga kommuner i Skåne är något, som kan bidraga till detta.

Det var mycket negativt att läsa att Svenskt Näringsliv har flyttat ner Kristianstad ytterligare på sin undersökning vad gäller kommunalt näringslivsklimat i Sverige från plats 102 till plats 115. Med anledning av detta sammankalla krismöte i de politiska partierna och gör studieresor till de bästa kommunerna och se hur de lyckas att attrahera näringslivet. Besök förslagsvis några kommuner i vår närhet t.ex. Vellinge plats 2, Ängelholm plats 7 och Kävlinge plats 9.

Alla partier och givetvis vårt Näringslivskontor redovisa nya konstruktiva idéer hur Kristianstad ska komma bland de 10 bästa kommunerna i Sverige.

Gör detta omgående för ett år går snabbt till nästa undersökning plus ju för desto bättre på så sätt kan vi få nya företag att etablera sig i Kristianstad! Tid är återigen pengar!

Det hade varit intressant att få de olika politiska partiernas åsikt av ovanstående belyst i konkreta termer i Kristianstadsbladet och här på Forum Kristianstad innan beslut fattas och tiden går för långt.

Ingen kan göra allt men tillsammans kan vi göra mycket. Dialogen är viktig för ett framtida Kristianstad. Det skapar tilltro och delaktighet och därmed en viktig vi känsla.

Tyck till även Du Kristianstadsbo! Skriv och dela med Dig av alla Dina många idéer hur Kristianstad kan bli ännu bättre i Kristianstadsbladet eller här på www.forumkristianstad.net.

Lev väl Kristianstad.
Olle Johansson

Ovastående var i stort införd som insändare i Kristianstadsbladet 040602. Det finns frågor i insändaren, som det önskas svar på, men tyvärr ännu inte synts till.

Därför följande undran och reflexion, om nedanstående fortfarande gäller hade det varit trevligt med en dialog med Kristianstads bästa för ögonen.


Jag har själv ställt frågor eller förslag om några idéer genom insändare och e-mail, som skulle kunna föra Kristianstad framåt. Men tyvärr nästan aldrig fått något svar eller reaktion. De svar jag fick var bara bl.a., att det var trevligt inlägg, men när jag bad om ett förtydligande så blev det inte mer! En skrev det är intressant, men blanda inte in mitt namn.

Jag tror inte det är till någon fördel för Kristianstad med detta förhållningssätt. Märk väl detta har jag inte gjort av elakhet eller av någon illvilja utan enbart därför att jag älskar min Kristianstadsbygd se även denna skrivning på detta vis. Alla har vi rätt och fel. Det är det som är konsten att kunna vara ödmjuk och respektera varandra lite mer, vilket tyvärr inte alltid är fallet, när det gäller politik.

Är det brist på idéer tag då hjälp av kreativa kommuninvånare och öppna upp dialogen med kommuninvånarna, som dessutom kan vara gratis. Tiden går och i vår omvärld står inte klockan stilla.

Jag tycker följande citat är mycket värdefulla för Kristianstads utveckling, om vi alla försöker leva efter dem mycket mer i framtiden. Se detta inlägg helt i följande citats tecken.

Kommundirektör Agne Furingsten den 21 oktober 2003: "Det måste till ett brett samarbete, säger han. Öppenhet är viktigt, alla vägar är inte upplåsta, utan nu är tankar, idéer och kreativa uppslag välkomna."

Finanskommunalråd Heléne Svensson den 17 december 2002: "Vi vill stärka kommuninnevånarnas inflytande och öka föreningarnas, folkbildningens och det fria kulturlivets roll i vår demokrati. Kristianstadsborna skall få mer att säga till om."

Tillväxtkommunalråd Michael Anefur den 14 oktober 2003: "Ett av syftet är att alla 75000 invånare ska bli ambassadörer för kommunen, och varje gång de är utanför gränserna tala väl om hur bra orten är som de kommer ifrån."

Tillväxtkommunalrådet Michael Anefur den 21 oktober 2003: "Det är inte så många nya hjul som ska uppfinnas och det är inte meningen att vi ska köpa oss till framgång. I stället är det hjälp, stöd och uppmuntran åt alla engagerade människor som redan finns som ska till."
Till överst på sidan
Visa användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa tidigare inlägg:   
Skapa nytt inlägg   Svara på inlägget    Forumstart -> Kommunala Kristianstadsfrågor Alla tider är GMT + 1 timme (svensk tid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet
L10 Web Stats Reporter 3.15